keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kalori per kerros

Mistään ei tunnu löytyvän täysin luotettavaa tietoa siitä, miten paljon kaloreita rappujen nousu kuluttaa. Googlettamalla löysin keskustelun, josta päätellen yhden kerroksen nousu kuluttaa kalorin tai kenties kymmenen. Kulutukseen vaikuttavat nousun vauhdikkuus ja henkilön paino.
Askelmien ottaminen alaspäin kuluttaa vähemmän energiaa, mutta on siinäkin järkensä.
Rappuilu on mainiota kuntoilua keski-ikäiselle ihmiselle. Mä aloitin säännöllisen rappuilun toukokuussa: missä tahansa näen rappuja, ne vetävät puoleensa.
Jos olen työaamuna ennen junaa asemalla, saatan ylittää tavarajunaraiteen kulkemalla yhdet portaat ylikulkusillalle ylös ja laskeutua toiset alas. Ekalla kerralla nolotti.
Helsingin tuomiokirkon portaita on mukava nousta, mutta pois tullessa rappujen jyrkkyys hieman huimaa. Eduskuntatalon portaat on vielä tältä kesältä kokematta.

Rappuilu pistää liikkumaan kuin itsestään. Se on ilmaista kuntoilua, johon ei tarvita liikuntaseteleitä.
Työnantajan tukemat liikuntasetelit saa hyvällä omallatunnolla kuluttaa kuntosalilla, jossa ei välttämättä tule käytyä joka viikkokaan.
Rappujen bongailu on hauskaa. Lempiportaani löytyvät Hyvinkäältä, Sveitsin metsästä. Sinne on Hyvinkään Parantola -hengessä rakennettu kivisiä portaita, jotka johdattavat luontopoluille. Honkien keskellä on hyvä hengittää.

Portaiden nousu ja lasku kuluttavat kaloreita, tekevät hyvää lihaskunnolle ja kiinteyttävät. Itsessäni en ole vielä huomannut mitään noista - kyse taitaa olla pitkän tähtäimen vaikutuksista.
Rappuilu sopii keski-ikäiselle naiselle, koska se on helppo keino toteuttaa ekologisuuttaan. Vaikka hissikaupungista Hyvinkäältä olenkin kotoisin, suosin hissitöntä vaihtoehtoa aina, kun mahdollista.

Uusi vaihe rappuilussa alkaa ensi kuussa, kun muutan hissittömän talon kolmanteen kerrokseen. Lisää tehoja kulkemiseen saa, kun lataa selkärepun täyteen ostoksia. Superkuntoilu on kyseessä, kun lisäksi kantaa molemmissa käsissä pullollisen energiajuomaa.

TOP5 Kalorien kulutusta hyötyliikunnalla

  1. Koiran ulkoilutus. Vaikka lomaansa ei pidä sitoa kavereiden koirien ulkoilutukseen, niin silloin tällöin hauvan taluttajaksi on hyvä suostua. Omaa koiraa harkitseva muistanee syyssateet...
  2. Tiskipöydän pyyhintä. Parasta tässä on säännöllisyys.
  3. Matojen tonkiminen. Löytämisen ihme ilahduttaa aina. Muut onkikoot kalat.
  4. Vuoteesta nousu. Nukkuminen kuluttaa kaloreita, mutta vielä enemmän sitä kuluu sängystä noustaessa. Suositeltavat toistot: usean kerran vuorokaudessa. Välillä voi käydä vessassa tai jääkaapilla.
  5. Kaverin hartioiden tai jalkojen hieronta. Muutkin paikat kropasta käyvät. Vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kenties mielikuvitustakin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen, kun kommentillasi osallistut keskusteluun Levon hetkissä.